Miten herkuttelen?

Saan paljon kyselyitä siitä, että herkuttelenko ollenkaan – vastaus kysymykseen on kyllä! En usko elämässä missään asiassa ehdottomuuteen, eikä ravitsemus ole poikkeus – hyvinvoinnin kannalta kuitenkin on asioita, joita ravitsemuksessa tulee ottaa huomioon. Ravitsemus on yksi hyvinvoinnin kulmakivistä, joten siihen kannattaa panostaa, mikäli mielii voida hyvin. Miksi et haluaisi tarjota itsellesi ja kehollesi parasta, jos siihen on mahdollisuus? Terveellisesti syöminen ei vaadi sen enempää itsekuria, kuin epäterveellisesti syöminen, sillä ruokailumallitkin ovat opittuja tapoja: kun kerran oppii syömään terveellisesti, ei sitä hyvää oloa halua vaihtaa pois. Toki jos on vuosia syönyt vähän mitä sattuu, on rutiinit syömisen osalta opeteltava uudestaan – syömistä joutuu pitämään kontrollissa, mutta ennen pitkää kroppa oppii vaatimaan niitä vihanneksia ja niin sanottua oikeaa ruokaa päivittäin – ja terveellisesti syömisestä tulee osa arkea. Asian ydin on siinä, että oppii tekemään suurimman osan ajasta hyviä valintoja. 

20190306-nanna-karalahti-breyers-9.jpg
20190306-nanna-karalahti-breyers-11.jpg

Itsekuri on lihas, joka heikkenee liikaa käyttäessä. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä kaikilla on täysin saman verran itsekuria, mutta me emme välttämättä osaa kohdistaa sen käyttöä oikein. Sen käyttökapasiteetti täydentyy jo hyvin paljon, jos lista kielletystä asioista on pitkä. Mitä lyhyempänä/olemattomana pystyt kiellettyjen ruoka-aineiden/itsensä säätelyn ja muun pitämään, sitä varmemmin onnistut. Tämä saattaa kuulostaa siltä, että jos sallin itselleni kaiken, silloin myös syön suklaata kaksin käsin. Se ei mene niin. Ihminen syö sitä eniten, mitä sillä tekee mieli. Jos ihmiseltä kieltää jotakin, sillä tekee juuri sitä mieli. Ei sitä jäätelöä tarvitse ostaa pakastinta täyteen, jos tiedät sen vaativan liikaa itsekuria, mutta käytännössä jokaisen meistä tulisi onnistua siinä. Se on yksi meidän tavoitteista elää täysin vapaata elämää. 

Kuten jo aiemmin mainittu, mistään ei ole pakko luopua tai mitään ruoka-ainetta ei tarvitse asettaa kieltolistalle – ravitsemuksessa isot linjat ratkaisevat yksittäisiä valintoja enemmän. Jos pohja on kunnossa, ei satunnaisesta herkuttelustakaan ole haittaa. Ruokailuissa 80/20-ajattelutapa toimii varsin loistavasti: kunhan 80 % aterioista voi laskea terveellisiksi, loput 20 % eivät hetkauta terveyttä tai hyvinvointia radikaalisti minkään suuntaan - sattumat ovat mielelle vain hyväksi, jos niistä osaa nauttia. Ei ole sortumisia tai epäonnistumisia. On vaan hyviä ja ehkä välillä vähän huonompia valintoja, on oppimista ja opettelua omassa mielessä. On vaan erilaisia päiviä, mutta samaa elämää. Se on yhtälailla onnistunut päivä, vaikka siihen kuuluisi herkuttelua. Se on inhimmillistä, ei kukaan meistä halua elää loppuelämäänsä kieltolista kädessä. Me haluamme ainoastaan tehdä hyvää itsellemme ja kehoillemme. Pieni herkuttelu ei ikinä sitä haittaa! Positiivinen ajattelu vie pitkälle kaikessa elämässä. Tehkää asioita itsenne ja oman hyvinvointinne eteen. 

Vaikka en mitään itseltäni kielläkään, niin silti haluan suurimman osan ajasta herkutella terveellisemmin – ihan vain oman hyvinvointini vuoksi. Jäätelö on yksi parhaista herkuista ja terveelliseen herkutteluun loistava valinta on Breyers Delights jäätelöt! Nämä herkulliset jäätelöt sisältävät 45-60% vähemmän sokeria verrattuna muihin samankaltaisiin tuotteisiin – sokeria ei terveyden kannalta ole suotavaa syödä järjettömiä määriä, joten tässä on aivan super hyvä valinta terveelliseksi herkuksi! Herkullisia makuja useita ja niitä on pian saatavana myös maidottomana – maistelin niitä viime lauantaina mun ja Breyersin yhteisessä treenitapahtumassa ja aivan tajuttoman hyviä maidottomiksi jäätelöiksi! Oli ihana ensiksi vetää hikitreeni ja sen jälkeen nauttia jäätelöä suoraan pakkasesta  – ihan täydellinen lauantain aloitus!

20190306-nanna-karalahti-breyers-18.jpg
20190306-nanna-karalahti-breyers-20.jpg

Millä tavoin sä näet herkuttelun osana ravitsemusta ja mitkä ovat sun varmat valinnat herkkuhetkiä ajatellen? Ihanaa viikonloppua kaikille!

Nanna